Dafne Schippers superster van Hengelo

Overwinningen aan het eind van de FBK Games door Nederlandse topsprinters Dafne Schippers en Churandy Martina bezorgden Hengelo een schitterende apotheose. Ook Olympiërs Maureen Koster en Femke Pluim presteerden zondag 22 mei 2016 uitstekend in het Fanny Blankers-Koenstadion.

Kippenvel bij Dafne Schippers

Met meer dan een seconde voorsprong op haar snelste concurrenten racete Dafne Schippers op haar 200 meter naar een tijd van 22.02 seconden, een verbetering van haar beste wereldjaarprestatie met bijna een kwart seconde. Regen tijdens haar race deerde de wereldkampioene niet en ook de medaillewinnaars van de afgelopen WK miste ze niet: “Dit soort wedstrijden zijn ideaal voor mij: je weet dat je favoriet bent en je kunt daardoor iets meer op ontspanning lopen. De FBK Games is een prachtige wedstrijd op eigen bodem. Ik kreeg kippenvel toen ik het aan het begin het stadion in reed voor een ereronde. Deze toptijd die ik niet verwacht had geeft aan dat mijn inhoud nu al zo goed is, en dat maakt mij blij. Op de Europese Kampioenschappen loop ik namelijk vier races (op de 100 en 4x100 meter, red.) en op de Olympische Spelen als het goed is acht (op de 100, 200 en 4x100 meter, red.).’’

Img 2382

Toptijd Churandy Martina in zicht

De andere Nederlandse overwinning kwam van publiekslieveling nummer twee, Churandy Martina. Na een razendsnelle serietijd van 10.08s won hij de finale 100 meter in 10.12s, juist toen de regen op zijn hevigst was. Een toptijd was dan ook onmogelijk: ,,Ik heb het goed gedaan, dit was een goede wedstrijd. Als ik mijn start in de wedstrijd nog iets verbeter komen de echte toptijden echt. De baan wordt zacht hier met die regen, maar ik ben tevreden over deze tijden, als je meerekent dat ik momenteel ook hard aan het trainen ben. 

Img 2348

Olympiërs Maureen Koster en Femke Pluim

Goede Nederlandse prestaties kwamen ook van Olympiërs Maureen Koster (1500 meter, 4.05.48) en Femke Pluim (polsstokhoogspringen, 4,45m). Beiden behaalden uitstekende tweede plaatsen in Hengelo. Koster, waarvoor de organisatie speciaal op haar verzoek de 1500 meter op het programma hadden gezet : “Vroeger had ik teveel respect voor de meiden waartegen ik liep. Inmiddels trek ik mijn eigen plan en weet ik precies wat ik wil. Ik wil de 5000 meter winnen tijdens de EK Atletiek in Amsterdam en loop de 1500 meter in Rio voor een toppositie.”

Daarnaast waren er ook internationaal gezien topprestaties van formaat, zoals de races over 5000 meter bij de mannen en vrouwen. Tientallen topatleten behaalden persoonlijke records, een teken dat de 35ste editie van de AA Drink FBK Games - ondanks het mindere weer – wederom tot de verbeelding sprak. Via de NOS keken bijna 1,5 miljoen Nederlanders naar deze IAAF Challenge, en dat is nog exclusief apps en livestream. In de dagbladen op maandag werd overal paginagroot aandacht besteed aan ‘Hengelo’.

Eb160522 Fbk Selectie622