FBK Games uitverkocht voor Nederlandse sterren

FBK Games uitverkocht voor Nederlandse steren

Oranje olympiërs naar Hengelo voor FBK Games

De 43e  editie van de FBK Games op zondag 7 juli 2024 in Hengelo is uitverkocht. Het Fanny Blankers-Koenstadion heeft sinds dit jaar louter zitplaatsen. ,,Alle 8200 zitplaatsen zijn uitverkocht”, lichtte Meeting Director Hans Kloosterman tijdens een persconferentie op Papendal toe waarbij ook de deelnemende atleten Femke Bol en Nadine Visser aanwezig waren. ,,Hengelo is een van de laatste thuiswedstrijden voor de Olympische Spelen, en we willen dat de atleten met een lekker oranjegevoel naar Parijs afreizen.”

Tijdens de persbijeenkomst werd bekendgemaakt dat Sifan Hassan op zaterdagavond 6 juli (20.30 uur) ook deelneemt aan de 10.000 meter. Dit ingelaste onderdeel van de FBK Games is gratis toegankelijk. De dag erna loopt ze ook de 1500 meter. ,,Het is voor haar een uitgelezen kans zich te testen op weg naar Parijs, waar ze startgerechtigd is op de 1500, 5000 en 10.000 meter op de baan en de marathon op de weg. Pas eind juli zal Sifan bekend maken op welke onderdelen ze daarvan daadwerkelijk start.” Voorlopig traint ze nog zo lang mogelijk op hoogte in de Verenigde Staten.

Femke Bol wil in Hengelo puntjes op de i zetten

Femke Bol loopt tijdens de FBK Games in Hengelo de 400 meter. Ze ontmoet daarbij onder andere haar mede-estafetteloopsters op de 4x400 meter Lisanne de Witte en Cathelijn Peeters. Met Candice McLeod uit Jamaica met een persoonlijk record van 49.51 heeft ze ook uitstekende internationale tegenstand. ,,Na de 200 meter tijdens de NK atletiek de week ervoor kan ik samen met deze 400 meter als voorbereiding op de Olympische Spelen aan mijn snelheid werken en zo de puntjes op de i zetten”, aldus Bol, die vertelde erg uit te kijken naar de FBK Games.

Nadine Visser blij met twee FBK-races.

Nadine Visser start op ‘haar’ 100 meter horden in Hengelo. ,,Ik ben blij dat er zowel series als een finale staat geprogrammeerd, waardoor ik twee keer kan lopen.” Visser evenaarde deze week in Finland haar Nederlands record van 12.51 en ziet die tijd als ‘een bevestiging goed bezig te zijn’. ,,We hebben een hele goede winter gedraaid en er zit nog veel meer in, want in de race in Finland ging nog niet alles perfect.” Het startveld is enorm sterk met olympisch kampioene Jasmine Camacho-Quinn, Europees kampioene Cyréna Samba-Mayela, wereldkampioene van 2019 Nia Ali en EK-medaillisten Pia Skrzyszowska en Ditaji Kambundji. 

100 meter: Raphael Bouju en Hengelo legende Churandy Martina

Terug van weggeweest: Raphael Bouju. Nederlands grootste sprinttalent op de 100 meter, goed voor een toptijd van 10.02 vorig jaar. Hij raakte het afgelopen indoorseizoen danig geblesseerd maar is net op tijd weer voldoende hersteld voor een optreden tijdens de FBK Games. De 22-jarige Bouju loopt tegen Churandy Martina die voor de zeventiende en laatste keer in Hengelo aan de start staat, een heuse Hengelo-legende. Op 3 juli aanstaande wordt hij 40 jaar. Nog steeds maakt hij kans voor de zesde keer deel te nemen aan de Olympische Spelen. Beide Nederlandse sprinttoppers ontmoeten Ferdinand Omanyala (PR 9.77), Reece Prescod (9.93), Hakim Sani Brown (9.97), Andre de Grasse (9.89) en Yohan Blake (9.69), op papier het sterkste deelnemersveld op de 100 meter ooit in Hengelo. Bij de vrouwen ontmoet N’ketia Seedo de Duitse Europees kampioene van 2022 Gina Lückenkemper.

400 meter: EK-verrassing Liemarvin Bonevacia weer van de partij

Met zijn bronzen medaille in Rome tijdens de EK was Liemarvin Bonevacia een van de grote verrassingen van het toernooi. Acht jaar na zijn vorige EK-plak verkeert de Nederlands recordhouder en olympisch finalist op de 400 meter in uitstekende vorm richting Parijs. Hij neemt het op tegen onder andere de Amerikaan Vernon Norwood (PR 44.26) en de winnaar van de 400m in Hengelo van 2023: Botswanees Collen Kebinatshipi (44.80).

800 meter: Britse Keely Hodgkinson gaat voor meeting record

Europees kampioene Keely Hodgkinson liep al eens 1.55.19. Zij moet in staat zijn het meeting record van 1.55.76 uit 2008 van de Keniaanse Pamela Jelimo te verbreken. Ze ontmoet in Hengelo onder andere de Oegandese Halima Nakaayi, wereldkampioene in 2019 en de zilveren EK medaillewinnares Gabriela Gajanová uit Slowakije.

1000 meter: Niels Laros op jacht naar Nederlands record

Niels Laros was de loopsensatie van vorig jaar. Hij brak record naar record maar heeft die op de minder vaak gelopen 1000 meter nog niet veroverd. Marko Koers liep in 1997 2.15.05. De pas 19-jarige Laros gaat met behulp van de Wavelight en ook met tegenstand van Stefan Nillessen (won goud op EK onder 23 jaar) en de pas 18-jarige wereldrecordhouder 1500 meter Cameron Myers uit Australië een prachtige strijd uitvechten om de overwinning. Deze toekomstige wereldtoppers gaan bovendien strijden voor hun eigen nationale records.

1500 meter: Snelheidsprikkel voor Maureen Koster en Diane van Es

Naast Sifan Hassan staan ook Maureen Koster en Diane van Es op de startlijst in Hengelo van de 1500 meter. Koster gaat naar de Spelen voor de 5000 meter, Van Es voor de 10.000 meter.

5000 meter: Meeting record is hele kluif

Drie lopers op de 5000 meter hebben een persoonlijk record sneller dan dertien minuten. Snelste is Ethiopiër Telahun Haile Bekele (12.42.70). Het verbreken van het meeting record van 12.37.35 uit 2004 van Kenenisa Bekele zal niet meevallen, want het was tot 2020 het wereldrecord.

Hoogspringen: Douwe Amels neemt het op tegen hoogvliegers 

Europees indoorkampioen Douwe Amels (2,31 meter) krijgt met de wereldindoorkampioen Hamish Kerr uit Nieuw-Zeeland en Oekraïner Oleh Doroshchuk (3e EK Rome) perfecte tegenstand om zelf weer over grote hoogten te vliegen.

Hinkstapspringen: Andy Diaz is de te kloppen man

Met een persoonlijk record van 17,75 meter is Andy Diaz een van ’s werelds meest toonaangevende hinkstapspringers van dit moment. De gewezen Cubaan won in 2022 én 2023 de prestigieuze Diamond League finale.

Polsstokhoogspringen: Wie kan Aikaterini Stefanidi overstijgen? 

Aikaterini Stefanidi is olympisch kampioene en wereldkampioene en vloog al eens over 4,91 meter met de polsstok. Alysha Newman is haar belangrijkste tegenstandster.

Kogelstoten: Jessica Schilder versus olympisch én wereldkampioene

Jessica Schilder, die deze maand haar Europees kampioenschap kogelstoten in Rome nog prolongeerde, neemt het in Hengelo op tegen olympisch kampioene Lijiao Gong en wereldkampioene Chase Jackson. Schilder is nog altijd de enige Nederlandse atlete die ooit de 20-meter barrière heeft weten te slechten. In 2022 kwam zij tijdens de EK Atletiek tot 20,24 meter.

Discuswerpen met wereldrecordhouder Mykolas Alekna

Op 14 april dit jaar wierp de pas 21-jarige Mykolas Alekna zijn discus in de Verenigde Staten naar 74,35 meter, een wereldrecord dat daarvoor decennia standhield. Tijdens het afgelopen EK moest de Litouwse Alekna echter zijn meerdere erkennen in zilveren medaillewinnaar Lukas Weisshaidinger (en de gouden Sloveen Ceh). Hij zal er daarom op gebrand zijn dit keer wel te winnen.

De FBK Games is de enige internationale topatletiekwedstrijd in Nederland en maakt deel uit van de World Athletics Continental Tour Gold, een wedstrijdencyclus van twaalf wedstrijden.  Alle informatie over de FBK Games vindt u op www.fbkgames.nl.