Stars of the meet

Stars of the meet

Nederlandse supersterren klaar om te schitteren in Hengelo tijdens de FBK Games. Met regerend Olympisch kampioen Sifan Hassan op de 10,000m en de 1500m, en wereldkampioen 400mH Femke Bol op het programma.

Dit zijn niet de enige supersterren bij de World Athletics Continental Tour gold meeting: regerend Olympisch kampioenen Jasmine Chamacho-Quinn, Gong Lijiao en Andre De Grasse, regerend wereldkampioen Chase Jackson en regerend wereld indoorkampioen Hamish Kerr.

Hassan gaat kijken hoe haar vorm is op de 10,000m op zaterdag. Het is de eerste keer dat zij de 10,000m loopt sinds de WK Budapest. Hassan combineert, net als vorig jaar, de 10,000m en de 1500m.

Britse superster Keely Hodgkinson is de grote naam op de 800m. Op zowel de olympische spelen als de wereldkampioenschappen won ze zilver en tijdens de Europees kampioenschappen in Rome ging ze met goud naar huis. Ze krijgt tegenstand van de wereldkampioen uit 2019, Halimah Nakaayi uit Uganda en Prudence Sekgodiso uit Zuid-Afrika. Beide hebben 1:57 gelopen dit seizoen.

Bol loopt in Hengelo haar eerste 400m, een goede snelheidsprikkel in aanloop naar Parijs. Het is de afstand waar ze goud won tijdens de Wereld indoorkampioenschappen in Glasgow. Bol is niet de enige Nederlandse aan de start, ze krijgt gezelschap van Lisanne de Witte en Cathelijn Peeters.  

De 100mH is een veld om naar uit te kijken. Een strijd tussen de snelste vrouwen in de geschiedenis van de 100mH met Wereldkampioen Nia Ali en regerend olympisch kampioen Jasmine Chamacho-Quinn. Nederlands recordhouder Nadine Visser gaat ook van start, net als de bronzen medaille winnares tijdens het EK in Rome Pia Skryzszowska.

Op de 100m vrouwen staan drie vrouwen aan de start die onder de 11 seconden gelopen hebben: Celera Barnes [USA], Gina Luckenkemper [Duitsland] en Angela Gabriela Tenorio [Ecuador]. Bij de mannen neemt de Keniaan Ferdinand Omanyala het op tegen de Canadees Andre De Grasse, de regerend olympisch kampioen over 200m. Omanyala heeft de snelste jaartijd gelopen op hoogte, 9.79. Ook de Amerikaan Ronnie Baker en de Brit Reece Prescod zijn erbij.

Talent Niels Laros neemt het op de 1000m op tegen de Australiër Cameron Myers. Beide zijn op zoek naar een scherpe tijd op 1000m.

Bij het kogelstoten neemt Jessica Schilder het op tegen regerend wereldkampioen Chase Jackson uit Amerika en regerend olympisch kampioen Gong Lijiao uit China. Ook in het veld Maggie Ewen en Danniel Thomas-Dodd.

Aikaterini Stefanidi is de headliner in het dames polsstok, als olympisch kampioene uit 2016 en een fantastische zilveren medaille tijdens het Europees kampioenschap in Rome.

Liemarvin Bonevacia is de Nederlandse favoriet en publiekslieveling op de 400m. In de race krijgt hij gezelschap van vier mannen die dit jaar onder de 45 seconde gelopen hebben.

Hamish Kerr is de favoriet bij het hoogspringen. Dee Nieuw-Zeelander is de regerend wereld indoorkampioen. Zijn beste seizoenstijd is 2.31m.

Hamish Kerr of New Zealand will start favourite for the men’s high jump, having cleared 2.36m to win gold in Glasgow back in March. He has an outdoor season’s best of 2.31m.

Hugues Fabrice Zango is de grote naam bij het hink-stap-springen. Eén van de zes in het veld die over 17 meter gesprongen heft dit jaar.

Bij het discuswerpen zal alle aandacht uitgaan naar wereldrecord houder Mykolas Alekna uit Litouwen. Hij krijgt serieuze competitie van Australiër Matthew Denny en Oostenrijker Lukas Weisshaidinger, die beiden meer dan 69 meter geworpen hebben dit seizoen.